Zima je na pragu, a sa njom i sezona prehlada koje znaju da nam prilično pokvare raspoloženje. Hladno vreme i te kako utiče na zdravlje, stvarajući probleme sa disanjem, poput kašlja, kijavice, upale grla. Takođe, strada i naš imuni sistem i tokom zime smo mnogo podložniji bolestima. Ali, bogata indijska tradicija nudi nam rešenja kako se na prirodan način izboriti sa prehladom i infekcijama, ojačati imuni sistem i sprečiti neprijatne bolesti tokom predstojećeg perioda.
ĐUMBIR
Pun je hranljivih materija i bioaktivnih supstanci koje su odlične za vaše telo. Đumbir, kako jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ima antigljivična i antibakterijska svojstva koja se bore protiv prehlade, ali i protiv stomačnih virusa, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Možete ga jesti svež, kao dotak jelima ili dan započeti šoljom čaja od đumbira.
ZVEZDASTI ANIS
Bogat antioksidantima i vitaminima A i C, zvezdasti anis se uspešno bori sa upalom grla i prehladom. Najbolje je popiti čaj od ove biljke, a pripremite ga tako što u proključalu vodu ubacite dva ploda anisa i napitak ostavite da odstoji 15 minuta. U proceđeni čaj dodajte malo meda i pijte tri puta dnevno kako bi ojačali imunitet i izborili se sa prehladom.
ŠAFRAN
Osim veoma posebne boje koju daje jelima, šafran ima i neka blagotvorna dejstva po zdravlje. Ako želite da se rešite prehlade, u mleko dodajte nekoliko grančica, pa nanesite na čelo. Ovo će vam sigurno pomoći da se rešite sezonske groznice.
KURKUMA
Čaša mleka sa kurkumom (poznatog i kao zlatno mleko) dnevno tokom zime pojačaće vaš imuni sistem i sprečiti nastanak mnogih infekcija. Kurkuma ima antioksidantska, antibakterijska i antiupalna svojstva koja se uspešno bore protiv bolesti.
PISKAVICA
Seme ove biljke prepuno je antivirusnih svojstava i ima sposobnost da ubija viruse koji izazivaju prehladu i kijavicu. Možete pripremiti čaj od piskavice ili ga koristiti kao dodatak jelima.
MUSKANTNI ORAŠČIĆ
Ovaj začin možete dodati kako slatkim tako i slanim jelima kako bi poboljšali njihov ukus. Oraščić ima sjajna antibakterijska svojstva i poboljšava imuni sistem. Šolja vrućeg mleka sa muskatnim oraščićem, malo meda i mlevenim kardamomom će vas sigurno čuvati od bolesti ove zime.
CRNI BIBER
Pored jedinstvenog ukusa i jake arome, ovaj začin sadrži i antioksidante koji pojačavaju vaš metabolizam. Možete ga koristiti u skoro svakom jelu i uživati u njegovim blagotvornim svojstvima.
KARANFILIĆ
Bogat antioksidantima, karanfilić ima snažna protivupalna i antiseptička svojstva, a posebno štiti zube. Podjednako je poznat i u kulinartvu i u medicini, a osušeni pupoljci ovog cveta imaju i specifičan ukus i aromu. Možete ga koristiti kao preliv za salate, u pripremi mesa i poslastica i tako pojačati ukus svakom jelu.
KARDAMOM
Zelene semenke ove biljke bogat su izvor minerala i antioksidanata koje pomažu u detoksifikaciji krvi i bore se sa digestivnim problemima. Ovaj aromatični začin takođe sadrži i vitamin C i druge hranljive materije koje su sjajne u borbi sa prehladom, a možete ga unositi i kao čaj u zimskom periodu.
CIMET
Cimet ima brojnih zdravstvenih benefita. Ovaj začin je bogat antioksidantima i tokom zime ga možete pomešati sa đumbirom i tako se izboriti sa prehladom. Takođe i pojačava imunitet te vas štiti od brojnih bakterija. Prstohvat cimeta i malo meda rastvorenog u vrućoj vodi sjajan su jutarnji eliksir.