Dok mi pokušavamo (često bezuspešno) da se priviknemo na velike vrućine korisno bi bilo naučiti “tehnike” za borbu protiv vrućina od ljudi u Indiji, gde temperatura leti doseže i 50 °C.
U nastavku teksta pročitajte šta to Indijci jedu, kako se osvežavaju i štite od izlaganja suncu, da bi lakše podnijeli vruće letnje dane.
1. Indijci piju puno vode
Prvo što će vam Indijci ponuditi kada uđete u njihov dom je velika čaša vode! Rashlađena voda osnovni je napitak tokom letnjih vrućina, a oni koji ne mogu da priušte frižider kako bi rashladili vodu, to čine tako što kupuju led na uličnim štandovima i njime rashlađuju vodu u velikim termosima (u kojima se može čuvati 10 – 20 litara vode), iz kojih piju vodu tokom dana.
Iako su u Indiji tokom leta popularna mnoga osvežavajuća pića, voda je napitak broj jedan. S razlogom, budući da je adekvatna konzumacija vode tijekom velikih vrućina neophodna da bi se spriječila dehidracija organizma, piše Krenizdravo.dnevnik.hr.
2. Za osveženje su popularni prirodni napici
U Indiji, kako na uličnim štandovima, tako i u svakom domu, prave se raznovrsni napici koji na prirodan način osvežavaju organizam:
- jaal-jeera (napitak sa začinima i preprženim kuminom)
- srikanjvi (limunada s crnom soli i šećerom)
- lassi (napitak od jogurta)
- razne vrste šejkova od voća i mleka (mango shake, liči shake, banana shake itd.)
- roohafsa (napitak s ekstraktima ruža, cveća i voća)
- tradicionalno pripremljeno hladno mleko sa začinima (thandai)
- maslačno mleko (buttermilk) sa začinima
- razne vrste sokova (leti su najpopularniji sok od manga i ličija, kao i od guave).
3. U kulinarstvu se koriste začini koji rashlađuju
Začini koji prema tradicionalnoj indijskoj medicini ajurvedi imaju rashlađujući efekt i koji se tokom vrućih letnih dana obilato koriste u tradicionalnom indijskom kulinarstvu su kurkuma, zeleni kardamom i komorač, te začinsko bilje menta i korijander.
Iako se ne doživljavaju kao začin, (sušene) latice ruža takođe prema ajurvedi imaju rashlađujući efekt i dodaju se kao dekoracija tradicionalno pripremljenom hladnom mleku sa začinima (thandai) i desertima.
Kardamon se dodaje skoro u svaki desert i obvezan je sastojak thandaija, a komorač se dodaje u indijski crni masala čaj. Zbog zagrejavajućih svojstava đumbira, isti se izbegava tokom leta, te se tokom leta umesto njega za aromatizovanje čaja dodaju kardamon i komorač.
4. Ishrana je sezonska
Ishrana u Indiji je prilagođena sezoni. Tokom svakog godišnjeg doba dostupno je sezonsko voće i povrće, a za pripremu jela koriste se specifični začini, koji imaju ili zagrejavajući (tokom zime) ili rashlađujući efekt (tokom leta).
Tokom leta najpopularnije sezonsko voće su razne vrste patlidžana, zelene paprike, sirova papaja (koja se priprema kao povrće), razne vrste zelenih mahunarki i tikvi, bamija i razne vrste zelenog lišća (poput lišća arbija), a u hranu se obavezno dodaje i začinsko bilje s osvežavajućim efektom (poput korijandera i mente).
5. Voće sa začinima jede se kao “letnji obrok”
U Indiji pijace tokom leta obiluju raznim vrstama voća, a najpopularnije su različite vrste manga, liči, te lokalne lubenice i dinje.
Za vreme letnih vrućina vrlo je popularan chat od voća – iseckano svježe voće sa začinima poput crne soli i mlevenog preprženog kumina koji, uz sve blagodati voća, dodatno pomažu organizmu u hidrataciji.
Sveže isceđeni sokovi od voća mogu se pronaći na mnogobrojnim uličnim štandovima, a tokom leta obavezno se u njih dodaju i listići mente (za dodatno rashlađivanje), te prstohvat crne soli za hidrataciju.
Od voća se prave i razne vrste šejkova i lassija (napitak od razređenog jogurta), a “kralj” svih šejkova je svakako onaj od manga.
6. Indijci ne izlaze tokom dana (ako zaista ne moraju)
U Indiji ljudi ne izlaze tokom dana (ako zaista ne moraju, kao što je to slučaj s odlaskom na posao). Prodavnice, lekarske ordinacije i razne uslužne delatnosti otvorene su do kasno uveče, a kupovina i svakodnevne aktivnosti, kao odlazak kod lekara, uglavnom se obavljaju u večernjim satima.
U Indiji je vrlo popularno naručivanje namirnica, lekova i drugih potrepština putem kućne dostave, kao i kupovina i plaćanje računa putem interneta, tako da se izlazak tokom dana smanjuje na najmanju moguću meru.
7. Indijci izbegavaju tešku hranu tokom leta
Tokom leta Indijci izbegavaju “tešku hranu” i začinjene užine pržene u dubokom ulju, te su za “grickanje” vrlo popularni chat od voća (sveže voće sa začinima poput crne soli), razne vrste grickalica od manga (poput manga punjenog sladoledom, sendviča od manga, tradicionalnog sladoleda iz domaće radinosti – kulfi od manga itd.), kukuruz sa roštilja ili kuvani kukuruz sa začinima i limunovim sokom, momosi dinstan na pari itd.
8. Tokom leta ljudi u Indiji pretežno nose odeću od pamuka
Tokom zime Indijke nose sari od svile i odeću od vune, a tokom leta sari od pamuka ili laganu odeću od pamuka (poput tunika i šalvara ili suknji), koja omogućava upijanje znoja.
Za muškarce je popularna tradicionalna nošnja (tunika i šalvare), takođe od pamuka. Ipak, oni koji rade u kancelarijama nose standardno zapadnjačko odelo na posao (ali, oni imaju klima uređaje).
9. Ne izlaze nigde bez pamučne maramice i flaše vode
Indijci ne izlaze bez flaše vode, kako ne bi dehidrirali na visokim temperaturama. Čak i deca uvek sa sobom nose bočicu vode i pamučne maramice, koje su na visokim temperaturama najbolje “sredstvo” za upijanje znoja.
10. Piju kokosovu vodu
Nakon vode, drugi najpopularniji “prirodni” napitak za hidrataciju u Indiji svakako je kokosova voda. Osim što osigurava tekućinu organizmu, zahvaljujući prostim šećerima, elektrolitima i mineralima kojima obiluje, kokosova voda pomaže u regulaciji pH balansa i krvnog pritiska, te je idealan napitak tokom leta kada se intenzivno gube tečnosti i elektroliti usled prekomernog znojenja.
Kokosova voda u našim krajevima nije dostupna sveža, ali može se pronaći u flašama, u bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane.
11. Koriste biljna ulja za negu kože i kose
Ako u Indiji tokom letnjih dana izađete bez da ste zaštitili kosu biljnim uljem, kada se vratite kuči, kosa će biti suva, ispucala i “beživotna”.
Biljno ulje osnovno je sredstvo za negu kose u Indiji, posebno tokom ljeta. Isto pravilo važi i za kožu – Indijke vode računa da dubinski hidriraju kožu biljnim uljima (od kokosa, gorušice ili badema) ili kvalitetnim losionima s kokosovim maslacem i vazelinom.
12. Koriste talk za sprečavanje iritacije kože od znojenja
Budući da je u Indiji većinu godine vrlo toplo, znojenje je neizbežno, a koža je usled znojenja sklona iritaciji i gljivičnim oboljenjima (gljivice “vole” vlagu).
No, u Indiji ljudi uglavnom nemaju problema s iritacijom kože, čak i na takvim temperaturama, zahvaljujući talku. Nakon tuširanja i pre svakog izlaska talk je obavezan, posebno na mestima gdje je koža sklona iritaciji usled znojenja (vrat, pazuh, prepone itd.). Talk upija znoj, sprečava stvaranje neprijatnih mirisa, kao i razvoj bakterija i gljivica.
U Indiji dezodoransi nisu popularni (vrlo malo se koriste), ali zahvaljujući talku dame ipak mirišu na cveće (još se i ne znoje), dok muškarci preferiraju ‘hladniju’ varijantu, sa sandalovinom i mentom.
13. Koriste ružinu vodicu za sprečavanje i ublažavanje iritacija na koži
Ružina vodica je 100 % prirodno sredstvo za negu kože, koje divno miriše na damask ruže. Ova tečnost spada u najstarija sredstva za ulepšavanje kože lica, a u Indiji je jedan od osnovnih kozmetičkih preparata svake žene i devojke.
Usled prekomernog znojenja i vrućine koža tokom leta može postati iritantna, crvena i sklona alergijskim reakcijama, što može rezultirati osipom ili pak crvenilom.
Ružina vodica umiruje nadraženu kožu i pomaže joj da se umiri i rashladi na prirodan način, te pomaže koži da ostane hidrirana i lepa, čak i na temperaturama oko 50 °C.
14. U Indiji domovi su prilagođeni visokim temperaturama
Indijski domovi prilagođeni su visokim temperaturama – nema tepiha, a podovi su obloženi mermerom. Tradicionalni indijski domovi imaju otvore u zidovima na suprotnim stranama doma, koji omogućavaju celodnevnu promaju, kako bi se dom prirodno hladio tokom dana.
Umesto lustera na plafonima su ugrađeni jedan ili više velikih ventilatora, koji tokom dana rashlađuju prostoriju i omogućavaju prijatniji boravak u njoj. Ako nema ugrađenih otvora u zidovima, prozori i vrata otvoreni su tokom dana, kako bi kreirali promaju, odnosno strujanje vazduha. U svim indijskim domovima prozori su prekriveni tamnim, debelim zavesama.
U modernim domovima ugrađeni su klima uređaji, ali većina stanovništva ih ne može priuštiti. Ipak, u indijskim domovima (zbog svega navedenog gore) nije toliko vruće da je “nepodnošljivo”.
15. Štite kožu od sunca
Indijci vrlo cene svetli ten i mladoliku kožu (česta izloženost suncu ubrzava proces starenja kože), te je štite od sunca na sve moguće načine.
Indijke tokom dana šetaju s kišobranom koji ih štiti od sunčevih zraka, pokrivene glave, s dugim pamučnim rukavicama koje u potpunosti pokrivaju ruke, u odeći dugih rukava i nogavica, i debelim slojem zaštitnog sredstva od sunca s visokim faktorom.
16. Rastvori elektrolita
U svakom indijskom domu možete pronaći rastvore elektrolita (koji su sličnog sastava kao i oni koji se daju u glukoznom rastvoru u medicinskim ustanovama za hidrataciju), koji se mogu rastvoriti u čaši vode i popiti kada osoba oseća slabost i malaksalost usled velikih vrućina.
Slični rastvori popularni su i u vidu napitaka koji sadrže proste šećere i elektrolite, za brzu hidrataciju i oporavak nakon dugog boravka na suncu i visokim temperaturama.
Posavetujte se s lekarom ako imate nizak krvni pritisak ili poteškoće u prilagođavanju visokim temperaturama o rastvorima elektrolita dostupnim u vašem kraju.
17. Salate od jogurta s osvežavajućim efektom
Tokom leta u Indiji su vrlo popularne salate od jogurta sa začinima koje, osim sto svojim ukusom pobuđuju apetit i pomažu probavu, takođe imaju osvežavajući efekt na organizam. Tokom leta najpopularnije su raita (salata od razređenog jogurta) od krastavca i mix raita (od krastavca, paradajza i luka, u domovima gde ga jedu).
Jogurt koji je dobro pomešan s vodom, za razliku od jogurta u čvrstom stanju, prema tradicionalnoj indijskoj medicini ajurvedi ima osvežavajući efekt na organizam. U ove salate dodaje se i crna so (koja pomaže hidrataciji organizma) i sveže iseckano lišće korijandera ili mente (koji također imaju osvežavajući efekt).
18. Lišće mente kao “sastojak” za prirodno osvežavanje
Lišće mente (pudina) je vrlo popularno tokom leta u Indiji zbog svog osvežavajućeg efekta na organizam, te se dodaje u deserte, salate, sveže cijeđene sokove ili kao dekoracija u napitke.
Od svežeg lišća mente pravi se pudina, odnosno chatney (ljuti sos od čili papričica, paradajza i svežeg lišća nane), koji je vrlo popularan tokom ljeta uz svako jelo.
Sušeno lišće mente dodaje se u svrhu aromatizovanja svežem hlebu bez kvasca u indijskim restoranima.
19. Lišće korijandera koristi se za izbacivanje toksina
U Indiji je lišće korijandera nadaleko popularno (kada kupujete povrće, trgovac vam uvek doda sveže lišće korijandera i malo ljutih papričica gratis). Koristi se za dekoraciju jela od povrća (slično listu peršuna u našim krajevima), kao i za pripravljanje chatneya, salata s jogurtom (raita) itd.
Lišće korijandera ima osvežavajući efekt na organizam, a ujedno na sebe veže čestice otrova i teških metala, kao što su živa i olovo, te ih izbacuje iz organizma što je posebno značajno leti, kada je zbog visokih temperatura i dugih perioda bez kiše zagađeniji vazduh, zbog veće koncentracije izduvnih gasova automobila i čestica prašine.
20. Hrana tokom dana je lagana
Indijci po pravilu vrlo malo jedu tokom dana, za vreme visokih temperatura, tako da je vreme za večeru tek nakon 20 sati, kada temperature padaju.
Tokom dana se jede lagana hrana poput raznih vrsta jela od sočiva i pirinča (poput kitrija ili supe od mahunarki u kombinaciji s basmati pirinčem), salate od razređenog jogurta (raita) ili svežeg krastavca s limunovim sokom i crnom soli (koji pomažu u hidrataciji organizma na visokim temperaturama).