Želite da živite duže? Svakog dana jedite ove namirnice

Foto: unsplash.com/ratulghoshr

Indija je na prvom mestu po broju pacijenata sa skoro 50 miliona kardiovaskularnih pacijenata, a na drugom mestu po broju prebivališta oko 155 miliona gojaznih ljudi. Preko 30 miliona ljudi ima dijagnozu dijabetesa, a 100 miliona pati od visokog krvnog pritiska. Ovi brojevi jasno ukazuju da se u Indiji povećava broj mladog, ali nezdravog stanovništva, a očekuje da će se brojke samo povećavati u narednim godinama.

Dugo sedenje ispred ekrana bez pauza, preskakanje obroka zbog pritiska na poslu, i naravno, praksa pribegavanja nezdravoj hrani nakon gladovanja satima i uživanje u nezdravom prežderavanju kao da nam je poslednji dan na zemlji – svi ovi faktori značajno doprinose povećanju zdravstvenih rizika i razvoju neuobičajenih bolesti za koje naši bake i dede nisu ni čuli tokom svog postojanja. Samo nekoliko promena načina života može dodati decenije u naše živote. Uključite sledeću hranu u svoju svakodnevnu ishranu i odmah ćete primetiti promenu.

  1. Smokve

Obično se konzumira u sušenom obliku ili barfisu, ovo zdravo suvo voće sadrži mnogo vitamina i minerala, od kalijuma, vitamina A, C i K, bakra do cinka, gvožđa i mangana. Sadržaj kalijuma u ​​smokvama ima mnoge prednosti. Pomaže u održavanju krvnog pritiska i osigurava pravilno varenje hrane. Sadrži i dijetalna vlakna koja pružaju osećaj sitosti duže i sprečavaju vas od nezdrave želje za hranom. Prisustvo masnih kiselina kao što su omega 6, omega 3 i fenol smanjuju rizik od koronarnih srčanih oboljenja, a istovremeno obezbeđuju zdravo pražnjenje creva.

2. Kelj

Ako ste zavisni od pomfrita, kelj može biti odlična alternativa. Najbolje od svega je što nećete ni shvatiti kada razliku kada se naviknete na njegov ukus i potpuno zaboravite pomfrit koji šteti telu, kako iznutra tako i spolja. Član porodice kupusa, koji se veoma konzumira u Indiji, kelj ima mnoge hranljive prednosti, uključujući vitamine, kalcijum, vlakna i antioksidante. Odličan lek za razne bolesti srca, pa čak i smrtonosne bolesti poput raka, može se konzumirati na mnogo načina – bilo u obliku salate, supe ili čak sirov. Takođe je jedan od najboljih svetskih izvora vitamina K i pomaže u sprečavanju osteoporoze, koja se često javlja kod žena.

3. Jabuke

Obično viđena u korpama s voćem koje se drže na trpezarijskim stolovima većine porodica, jabuka se smatra odličnim predjelom koje može brzo da pokrene vašu unutrašnju žudnju za hranom. Bogato vlaknima i vodom, ovo voće značajno pomaže u smanjenju nivoa holesterola kod ljudi i može smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Topljiva vlakna ili pektin i jabučna kiselina koji se nalaze u jabuci obezbeđuju glatkiju probavu i omogućavaju stolici da prođe kroz creva bez ikakvih problema. Zdrave i lake za nošenje, jabuke se mogu koristiti za pripremu raznih jela i poslastica. Takođe leči dijabetes prisustvom polifenola koji sprečava oštećenje tkiva beta ćelija u pankreasu. Beta ćelije u ljudskom telu često se oštete zbog dijabetesa i nema boljeg leka od redovne upotrebe jabuka za rešavanje ove brige.

4. Zeleni čaj

Jedan od najzdravijih napitaka pun antioksidanata i hranljivih materija, zeleni čaj nudi nekoliko prednosti ako se redovno konzumira. Takođe poznat kao dodatak za sagorevanje masti, ovaj osvežavajući napitak pomaže u smanjenju telesne masti i ubrzavanju metabolizma ljudskog tela. Šolja ili dve ovog neverovatnog napitka takođe pomaže u borbi protiv raka jer ima zaštitni efekat protiv razvoja ćelija raka. Prisustvo moćnih antioksidanata to omogućava i smanjuje rizik od raka. U zelenom čaju postoji još jedno korisno jedinjenje – katehin – koji ga čini lekom za bolesti mozga. Ovo stvara pozitivan efekat na neurone, poboljšava funkciju mozga i štiti ga od Alchajmerove bolesti. Dostupan je u različitim ukusima i veoma je koristan za ljudsko telo. Ali zapamtite, uvek kupujte onu koja sadrži prirodne arome umesto veštačkih aroma.

5. Spirulina

Vrsta cijanobakterija koja potiče iz porodice plavo-zelenih algi, spirulina dolazi prepuna različitih korisnih hranljivih materija kao što su proteini, vitamini, gvožđe i bakar. Antioksidans zvan fikocijanin prisutan u spirulini odgovoran je za njegovu plavo-zelenu boju i može se boriti protiv slobodnih radikala, dok pruža protivupalno dejstvo na bilo koju vrstu opekotina. Prema studijama, takođe leči ljude sa alergijama, uključujući kijanje, svrab, začepljenost ili iscedak iz nosa. Osim ovih zdravstvenih prednosti, spirulina takođe pomaže u snižavanju krvnog pritiska i holesterola u ljudskom telu. Preporučena doza ovog odličnog dijetetskog suplementa može pružiti ove gore navedene prednosti ljudima i pomoći im da žive život bez bolesti.

6. Kurkuma

Žuti pigment koji se nalazi u kurkumi, kurkumin nudi odlična antiinflamatorna svojstva i ubrzava proizvodnju antioksidanata u ljudskom telu. Pre svega, može se ekstrahovati iz kurkume i koristiti za proizvodnju suplemenata koji mogu da izleče depresiju i anksioznost zajedno sa smanjenjem LDL-holesterola, glukoze u krvi i krvnog pritiska. Još jedna zdravstvena korist koju nudi je usporavanje procesa starenja. Efikasno smanjuje proizvodnju ROS, istovremeno osiguravajući da cerebrovaskularni endotel bude zaštićen od disfunkcije. Pri tome značajno pomaže u usporavanju čitavog procesa starenja u ljudskom telu.

7. Beli luk

Dokazano je da beli luk sadrži jedinjenja koja imaju lekovita svojstva. Aktivna jedinjenja u belom luku mogu smanjiti krvni pritisak, sniziti nivo holesterola i čak smanjiti simptome bolova u telu i prehlade. Najbolji način da konzumirate beli luk je da jedete dva sirova čena dnevno na prazan stomak.

8. Ogrozd ili Amla

Poznato je da indijski ogrozd ili Amla imaju magične zdravstvene prednosti. Jedan od najvećih izvora vitamina C i antioksidanata, nije samo deo nekoliko ajurvedskih lekova, već se kaže da je odličan za kosu, kožu, oči i probavni sistem. Uzmite jednu kašiku sveže narendane amle dnevno na prazan stomak za maksimalnu korist. Amla prah je takođe pogodna opcija

9. Stevija

Popularna biljka slatkog ukusa koja se uglavnom koristi za zaslađivanje napitaka i pravljenje čaja, stevija ima oko 150 vrsta i može se tretirati kao alternativa saharozi ili konzumnom šećeru. Najbolji deo je što, uprkos svojstvima zaslađivanja, ne doprinosi ishrani ugljenim hidratima ili kalorijama i ne utiče na odgovor na insulin. Dakle, čak i dijabetičari mogu imati pristup širokom spektru jela bez žrtvovanja ukusa i uticaja na nivo šećera. Ako mislite da preopterećujete svoje telo šećerom, povremeno ga možete zameniti stevijom, piše Times of India.

Prethodni tekstIndijska policija uz pomoć hit serije upozorava vozače na pravila na putu (video)
Sledeći tekstKuvanje na indijski način: Pileća masala kao iz restorana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime