Veliki broj ljudi je zavisno od ukusne, začinjene hrane, koja je proslavila mnoge kuhinje širom sveta, od Kine, Indija pa sve do Meksika. Kuhinja naše zemlja je takođe poznata po ljutim jelima.
Uobičajeni začini koji se koriste za povećanje ljutine jela su zeleni i crveni čili, kao i kari u prahu. Osim što jelima daju pikantan ukus, ovi začini imaju i iznenađujuće zdravstvene benefite.
Čuvari srca
Razne studije poslednjih decenija ukazuju na činjenicu da ljudi iz zemalja poznatih po začinjenoj hrani imaju manje srčanih oboljenja nego u drugim zemljama.
Glavni promoteri zdravlja srca su čuvene čili papričice. Sadrže supstancu koja se zove kapsaicin. Ova ljuta i začinjena supstanca pomaže u smanjenju lošeg LDL holesterola u organizmu, što pospešuje zdravlje srca.
Ublažava bol
Postoje naučni dokazi da kapsaicin iz zaljućene hrane može pomoći u smanjenju bolova izazvanih upalom, zahvaljujući svojim prirodnim protivupalnim svojstvima. Štaviše, poznato je da kapsaicin blokira signale bola koji putuju do mozga. On privremeno oslobađa od bola, pa se nalazi na flasterima i kremama koje ublažavaju bol.
Ubrzava metabolizam i sagoreva kalorije
Mnogi ljudi se znoje dok jedu ljutu i začinjenu hranu kao što je indijska. Ispostavili se da je to znojenje zapravo dobro jer pomaže telu da sagoreva kalorije.
Njujork tajms je pisao da konzumiranje začinjenog obroka može povećati telesnu aktivnost sagorevanja kalorija za 8 odsto. Veoma ljuta, začinjena hrana pojačava metabolizam i forsira ga da brže deluje. Osobe koje su na dijeti često se okreću začinjenoj hrani kako bi im pomogla u procesu mršavljenja.
Obezbeđuje zdravlje kostiju
Mnoge vrste ljute paprike imaju veliku količinu hranljivih sastojaka kao što su vitamin C i vitamin A. Nedostatak vitamina A može dovesti do raznih oboljenja povezanih sa kostima.
Iako su vitamin D, kalcijum i proteini vitalna jedinjenja koja kosti trebaju, vitamin A je podjednako važan. Ljudi sa malo vitamina A pretrpe prelome kostiju u većem procentu nego ljudi koji imaju optimalan nivo ovog vitamina.
Smiruju želudac
Začinjena hrana pomažu u smirivanju stomaka. Mnogi ljudi koji pate od periodičnih bolova u stomaku mogu, bar privremeno, naći olakšanje nakon što pojedu začinjeni obrok.
Studije pokazuju da začinjeni sastojci smanjuju proizvodnju želudačnih kiselina koje mogu uznemiriti želudac. Ovi sastojci takođe mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka čira.
Jaka antibakterijska svojstva
Kumin i kurkuma su sastojci koji se nalaze u mnogim začinjenim jelima iz celog sveta – posebno u kuhinjama Meksika i Indije. Istraživanja pokazuju da ovi sastojci imaju snažna antimikrobna svojstva. Imaju moć borbe protiv štetnih bakterija u telu. Ovi sastojci mogu čak da pomognu u borbi protiv moćnih patogena poput E. Coli.
Podižu raspoloženje
Postoje značajni dokazi da konzumiranje začinjene hrane može da vas učini srećnijim. Prema naučnim istraživanjima, mnoge vrste začinjene hrane podstiču rad serotonina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Ovaj hormon pomažu ljudima da se efikasnije nose sa negativnim emocijama kao što su tuga, bes i stres.
Jačaju imunološki sistem
Ljuti začini poput čilija sadrže veliku količinu vitamina C, jedan od najboljih vitamina za jačanje imunološkog sistema, koji štiti organizam od mnogih bolesti.
Telo ne može proizvoditi ili skladištiti vitamin C, pa je važno redovno jesti hranu koja nudi ovaj hranjivi sastojak. Ipak treba biti oprezan, jer velike količine ovog vitamina mogu imati loš uticaj na bubrege.
Produžavaju život
Studija u Kini koja je obuhvatala 500.000 ljudi, otkrila je da su oni koji su redovno jeli začinjenu hranu živeli 14 odsto duže od učesnika koji nisu konzumirali začinjenu hranu.
Ovakva hrana nudi širok spektar zdravstvenih benefita koje u različitim kombinacijama mogu produžiti život.
(Facty.com, N1)