Ukoliko se nađete u Indiji, ne zaboravite da probate tradicionalni napitak lasi. Radi se o jogurtu razređenom vodom ili mlekom i začinjenom ili solju i kuminom ili izmiksanim voćem i šećerom. Slatki lasi navodno pomaže pri nesanici, dok se slani lasi pije za probavu nakon obilnog jela ili pomaže tokom tropskih vrućina.
Kako napraviti ukusni lasi?
Sastojci osnovnog slatkog lasija:
- 250 ml jogurta
- 125 ml hladne vode
- 2 kašičice šećera
- kockice leda
U blenderu pomešajte sve sastojke po vašoj želji i miksajte 2-3 minute. Lasi se u frižideru može čuvati i do 24 sata.
Omiljena verzija na severu Indije je običan lasi, začinjen mrvicom kardamoma i zaslađen ružinom vodom i medom.
U ajurvedi je kao odlican napitak protiv otrovnih toksina u organizmu poznat lasi u svojoj slanoj verziji.