Mešavina koju možete koristiti kao jutarnji napitak ili dodatak jelima.
Sastojci:
– supena kašika kurkume
– 150 ml meda
– dva ceđena limuna
– 1 cm svežeg đumbira, rendanog
– sasvim malo cimeta (trećina kafene kašike)
Pomešajte sve sastojke. Dobićete kremasti sirup koji možete držati u frižideru. Da napravite jutarnji napitak, uzmite kafenu kašiku mešavine i prelijte sa vrućom vodom.
Možete takođe dodavati u razna jela – u gulaš, sos za razna mesa ili pirinač.
Iako mnogi nutricionist hvale kurkumu kao veoma zdrav začin, u svemu treba biti umeren. Idealno bi bilo da jednom dnevno popijete čašu tople vode sa kurkumom, i to ako možete ujutru.
Ova kombinacija je dobra u borbi protiv infekcija. Istraživanja pokazuju i da je kurkuma moćan začin koji pomaže u borbi protiv visokog holesterola, problema s pamćenjem i podstiče metabolizam.
(Mr.Kitchen)
Kurkuma je zahvaljujući svojim antiupalnim, antibakterijskim i antivirusnim svojstvima od davnina u upotrebi kada su u pitanju bolesti zglobova, različiti oblici artritisa, bolovi u kostima, kičmi, kod osteopenije i osteoporoze. Takođe se upotrebljava kod anemije jer je bogata gvođžem, u kombinaciji sa medom i na taj način se povećava apsorbcija gvožđa. Za mene je kurkuma sa medom deo svakodnevnice. Artritis me mnogo manje muci.
Koliko sam ja informisana, a jesam – kurkumin kao jak antioksidans može značajno podići nivo energije balansirajući nivo šećera u krvi i smanjuje napade hipoglikemije koji se često javljaju kod insulinske rezistencije, Čak se preporučuje i dijabetičarima.
Ivana, vec neko vreme koristim antioksidans OPC+C, da li smem paralelno da korisim i kurkumu i koje vreme?
Moze .I ja koristim istovremeno.Cak za artritis dobijas pojacan efekat
Hvala.