Ovo može da bude desert ili slatki doručak zanimljivog ukusa!
Sastojci:
(za sirup)
– 150g šećera
– 100ml vode
– malo kardamona
– nekoliko listića safrana
– kafena kašika soka od limuna
(za testo)
– 150g brašna
– 50g mleka u prahu
– dve supene kašike kokosa u prahu (kokosovo brašno)
– mleveno laneno seme, kafena kašika
– supena kašika šećera
– malo soli i praška za pecivo
– 250ml mleka
– ulje za prženje
– orasi za ukras
Najpre napravite sirup. Umešajte šećer sa vodom i stavite da se greje na šporetu. Dodajte kardamon i safran i ostavite da proključa.
Dodajte limunov sok i mešajte. Ostavite da vri oko 10 minuta, dok je postane blago lepljiv. Skinite sa vatre i ostavite sa strane da se malo ohladi.
Dotle zagrejte malo više ulja u tiganju ili šerpi. Pomešajte sve suve sastojke, pa umutite s mlekom. Dodajte polako mleko da ne bi bilo grumuljica. Ostavite testo da odstoji desetak minuta.
Sipajte jednu po jednu palačinku srednje veličine. Kada porumene s obe strane skinite s vatre i stavite na maramicu da se ocedi višak masti.
Svaku palačinku potopite u sirup i služite na tanjir. Ostatak sirupa možete takođe poslužiti ako neko želi da doda još više. Možete dodati seckane orahe ili pistaće.
(N1 Beograd)