Neophodni sastojci:
- pšenično brašno – 200 g, krupno mleveno
- brašno od leblebija – 200 g
- maslac – 1 kašika
- voda – 150 ml, topla
- so – 1 i 1/2 kašičica
- biber – 1/2 kašičice, mleveni
- kumin – 1/2 kašičice
- ljute paprike – 1 – 2 sveže (po želji)
- spanać – 3 kašike, isečeni listovi
- maslac – za mazanje
Način pripreme
Dve vrste brašna, so i začini se pomešaju u velikoj posudi. Dodaje se omekšali maslac. Postepeno se sipa topla voda, uz neprestano mešanje.
Zamesi se glatko, elastično testo, koje se prekriva vlažnom krpom i ostavlja se da odstoji najmanje pola sata. Nakon toga testo se podeli na 12 delova. Svaki od njih se razvija u ne mnogo tanak krug na stolu, posutom brašnom, maže se sa malo istoplejnog maslaca i presavija se na pola. Ponovo se maže maslacem i presavija se na još pola.
Razvija se u veliki trougao. Trouglovi se peku u dobro zagrejanom tiganju sa debelim dnom (ili teflonskim dnom) po 2-3 minuta sa svake strane. Ako se zalepe za dno, tiganj se maže sa malo masnoće.
Gotovi roti se mažu sa obe strane maslacem i serviraju se topli.
(bonapeti.rs)