Ovo je recept za četiri osobe koji će zasigurno zagolicati vaše čulo ukusa i začiniti svako slavlje.
Vreme pripreme namirnica: 15 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta
Sastojci:
- 500 grama ribljih fileta isečenih na kockice veličine (5×5 cm)
- 4 crvene čili papričice
- 1 kašika semena korijandera
- 4 šolje vode
- 1,5 kašičica soli
- pola kašičice kurkume u prahu
- pola šolje ulja
- glavica iseckanog crnog luka
Za ekstrakt od kokosa:
- pola šolje izrendanog svežeg kokosa
- 3 kašičice maka
- kašičica paste od belog luka l kašičica paste od đumbira i 3 razrezane zelene čili papričice
- kašičica pirinčanog brašna za zgušnjavanje
- 7 indijskih oraha
- 5 zrna bibera
- kašičica seckanih listova korijandera za ukrašavanje jela
Način pripreme:
Operite i osušite riblje filete, natrljajte ih solju i kurkumom. Lagano ih propržite na malo ulja i ostavite sa strane.
Kokos stavite u blender zajedno sa semenom maka, indijskim orasima, biberom, crvenim čili papričicama i semenom korijandera. Blendirajte dok se ne stvori glatka pasta, a zatim u nju dodajte 2 šolje vode, procedite i odvojte sa strane ovaj gusti ekstrakt. U proceđenu smesu dodajte još 2 preostale šolje vode, još jednom procedite i zasebno odvojte ovaj retki ekstrakt. Ostatak smese bacite. Zagrejte ulje u tiganju i dinstajte na njemu crni luk dok ne postane zlatnosmeđe boje. Dodajte pastu od belog luka, pastu od đumbira i zelene čili papričice. Dinstajte sve još dva minuta.
Dodajte riblje filete i lagano sve dinstajte. Umešajte prvo retki ekstrakt od kokosa zajedno sa pirinčanim brašnom i kuvajte na jačoj vatri dok riba ne bude skoro gotova, a zatim dodajte gusti ekstrakt kokosa i lagano dokuvajte jelo još par minuta dok fileti ne budu sasvim mekani. Jelo prebacite na tanjir za serviranje, ukrasite iseckanim listovima korijandera i služite uz vruć obareni pirinač.
(Informer)