Naan je tradicionalni indijski hleb koji je mekan i vazdušast i često se služi kao prilog raznim jelima.
U svom izvornom obliku priprema se u tandoori peći, koja je vrsta glinene peći. Međutim, ovaj recept je prilagođen da se priprema kod kuće, bez upotrebe specijalizovane opreme, tako da se može peći u običnom tiganju sa teflonskim premazom.
Posebnost naan hleba je njegova tekstura, koja je mekana, prozračna i sposobna da upije arome drugih jela. Dodavanje jogurta u testo daje mu nežnu kiselost.
Sastojci:
2 šolje višenamenskog brašna (plus dodatno za valjanje)
1 kašičica suvog kvasca
1 kašičica šećera
1/2 šolje tople vode
2 kašike jogurta
1 kašičica soli
1/4 kašičice sode bikarbone
2 kašike biljnog ulja
puter (za premaz)
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer u maloj posudi. Ostavite da stoji na sobnoj temperaturi dok ne postane penasto, oko 5 do 10 minuta.
U posudi za mešanje sa nastavkom za mešanje pomešajte brašno i so.
Pomešajte mešavinu kvasca sa jogurtom i uljem.
Dodajte mokre sastojke u blender.
Mešajte na maloj brzini dok se malo ne sjedini, a zatim povećajte brzinu na srednju. Mesite dok testo ne postane glatko, oko 8 do 10 minuta.
Stavite testo u veliku nauljenu činiju, pokrijte i ostavite da se diže dok se ne udvostruči.
Kada je testo naraslo, isecite ga na 8 jednakih delova i formirajte loptice.
Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaku lopticu u ovalni oblik dužine oko 8 centimetara.
Zagrejte tiganj obložen teflonom na srednje jakoj vatri. Stavite svaki oval u zagrejanu tepsiju i pecite dok testo ne naduva i ne dobije zlatno smeđu boju, povremeno okrećući.
Ponovite postupak sa preostalim testom.
Premažite mešavinom putera od belog luka i uživajte.
Prijatno!
Čuvanje ostataka hleba: Čuvajte potpuno ohlađeno u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi 1-2 dana ili u frižideru 4-5 dana.
Zamrzavanje: Ohlađeni naan pojedinačno umotajte u plastičnu foliju i zamrznite do 2 meseca.
Zagrevanje: Ostavite zamrznuti naan da dođe na sobnu temperaturu, a zatim ga ponovo zagrejte u mikrotalasnoj pećnici ili rerni, umotan u foliju, dok se ne zagreje (oko 10 minuta).