Pečena piletina i mladi krompir, ali u lepoj i malo drugačijoj marinadi inspirisanoj Indijom osvojiće vas na prvi zalogaj. Mešavina toplih začina, malo ljutog od đumbira, taman toliko belog luka da se oseti i prelepa žuta boja kurkume uneće malo svežine u klasično jelo koje ste pravili bezbroj puta.
U ovom receptu se peku samo batak ili karabataci, a ne cela piletina, pa će jelo biti gotovo mnogo ranije.
Tajna je u marinadi
Zlatnu pastu koja se koristi u receptu možete vrlo lako napraviti i sami, a možete je i zameniti kurkumom u prahu tako što ćete umesto dve kašičice zlatne paste dodati jednu kašičicu kurkume, piše Punkufer.hr.
Piletinu možete marinirati i veče pre nego što ćete da je pečete, pa će vam za njenu pripremu dva minuta, koliko je potrebno da se meso prebaci iz frižidera u pleh i poređati krompir oko njega.
Sastojci za mladi krompir i piletinu u indijskoj marinadi sa jogurtom:
8 pilećih bataka ili karabataka
4 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka, izgnječena i sitno iseckana
komad đumbira, dužine oko 2 cm, sitno isečen
1 kašičica garam masale
2 kašičice zlatne paste od kurkume
150 ml jogurta
500 g mladog krompira, isečenog na pola
4 velika paradajza, grubo iseckana
1 crveni luk, sitno iseckan
mala šaka korijandera ili peršuna, grubo iseckanog
so
biber
Priprema mladog krompira i piletine u indijskoj marinadi sa jogurtom:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Stavite batake u veliku posudu i dodajte 1 kašiku ulja, beli luk, đumbir, garam masalu, zlatnu pastu od kurkume i 2 kašike jogurta. Mešajte rukama tako da smesa dobro pokrije meso i ostavite da se marinira najmanje 30 minuta ili preko noći u frižideru.
- Stavite krompir u veliki pleh na preostalo ulje i začinite ga. Dodajte pileće batke i pecite 40-45 minuta dok ne dobiju lepu boju.
- Preko piletine i krompira pospite paradajz, luk, korijander ili peršun i još soli i bibera po potrebi, a ostatak jogurta poslužite sa strane.