Čiken tika masala je aromatično puno začina i veoma ukusno jelo iz Indije.
Sastoji se od komadića marinirane piletine u masala sosu. Ako puno volite egzotične začine jelo je kao stvoreno za vas. Tika masala je jedno od njihovih najpopularnih jela koje ćete poželeti odmah da spremite.
U Engleskoj se piletina pripremljena na ovaj način toliko odomaćila da je prihvaćena kao nacionalno jelo. U Indiji se ovo jelo poslužuje uz nan (naan) hlepčiće, koji služe za umakanje.
Šta nam je sve potrebno:
500g belog pilećeg mesa
konzerva pelata
1 srednja glavica luka
30g putera
100ml pileći bujon
veza korijandera
Marinada za piletinu:
1 kašičica ljute paprike u prahu (čili)
1 kašičica narendanog đumbira
1/2 kašičice kumina
2 čena belog luka
2 kašičice pirea od paradajza
2 kašike gustog jogurta
so, biber
1 kašika ulja
Začini za masala umak:
1 kašičica kurkume (tumerik)
1/2 kašičice korijandera u prahu
2 kašike sveže naseckanog korijandera
1/2 limuna – sok
so, biber
2 pune kašike gustog jogurta
2 kašičice garam masala (indijski začin)
Način pripreme:
Piletinu iseći na sitnije komade, dovoljno velike za jedan zalogaj. U dublju posudu staviti piletinu.
Sve sastojke za marinadu zajedno pomešati i preliti preko piletine. Posudu prekriti providnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru da meso upije začine.
Pržiti piletinu na puteru sa dodatkom ulja 3-4 minuta sa obe strane. Meso izvaditi na tanjir i pokriti.
U istom tiganju pržiti sitno naseckani luk nekoliko minuta uz mešanje, dodati pelat. Zajedno kuvati još pet minuta.
U pelat dodati prženu piletinu, pa naliti pilećim bujonom. Zatim dodati so i biber po ukusu, pa potom i sve ostale začine za masala umak, uz obavezni gram masala začin. Kuvati još 15 minuta sve zajedno.
Na kraju dodati naceđeni sok od limuna, jogurt i pola veze naseckanog svežeg korijandera. Promešati.
Poslužiti uz basmati pirinač i ukrasiti sitno naseckanim korijanderom.
Uživajte!
(Vesna Laćarak, Danas)