Ovaj indijski začin zamenjuje kutiju lekova

Foto: cgdsro/pixabay.com

Kurkumin je prirodni pigment i najvredniji sastojak kurkume, korenaste biljke iz Azije koja je karakterističan sastojak jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji, a koristila se i kao začin, sredstvo za isceljivanje i tekstilna boja.

Zbog spoznaja o brojnim povoljnim dejstvima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta. Deo je kari praha koji je mešavina 20 vrsta začinskog bilja i semenki, a karakterističnu boju može da zahvali kurkuminu.

Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran, osim glavnog aduta kurkumina sadrži i niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalijuma i vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski je zanemariv i iznosi tek 8 kalorija.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se kurkumin, najvredniji sastojak kurkume, brzo razgrađuje u jetri. Zbog toga se preporučuje da kurkumu konsumiramo s crnim biberom, koji će pojačati njeno dejstvo.

Dokazano je i da konsumiranje začinjene hrane smanjuje rizik od raznih oboljenja.

Prethodni tekstIndija nastavlja da kupuje iransku naftu
Sledeći tekstVariva s indijskim domaćim sirom (paneer)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime