Kumin (ne kim) je zaista moćan začin koji obiluje antioksidansima, magnezijumom, vitaminima A i C, a u kombinaciji s vodom daje mnoge dobrobiti organizmu.
Jeera water (Cumin water) https://t.co/1ZdZ10vWTA @SwasthisRecipes pic.twitter.com/2Qtl5AIDc3
— Sathya Narayanan (@sathutweety) March 29, 2021
Ove semenke takođe jačaju imunitet, poboljšavaju rad probave, smanjuju nadutost i gasove. Još jedna lekovita moć kumina je ta što smiruje bolove upalne procese u organizmu, a vrlo je efikasan i u borbi sa zatvorom i viškom kilograma. Isto tako reguliše nivo holesterola i izbacuje toksine iz organizma.
U ajurvedi se kumin koristi za žensko reproduktivno zdravlje, zdravlje materice i za podsticanje laktacije kod dojilja, a posebno dobro deluje na zdravlje kože, ublažava svrab i iritacije izazvane različitim upalnim procesima.
Ali, kada ovaj začin pomešate s vodom dobićete jako lekovit i zdrav napitak. Naime, preporuka je da se pije i čaj i voda s kuminom i za oralno zdravlje. Ne samo da uklanja neprijatan zadah, već i smiruje upale zubnog mesa, grla i krajnika.
Priprema vode s kuminom
U Indiji je ova voda poznata i kao jeera (kumin) voda, a važi za čudotvorni napitak neverovatnog delovanja. Dve kašike semenki kumina stavite u čašu vode da odstoji preko noći. Napitak pijte svako jutro na prazan želudac.
Redovnim uzimanjem ove vode s kuminom rešićete se i masnoća u telu, a probava će vam pravilnije funkcionisati. Zahvaljujući nutritivnim zdravim sastojcima kumina, voda će poprimiti žućkastu boju. Valja napomenuti i da je reč o niskokaloričnom napitku jer jedna kašika kumina sadrži samo sedam kalorija, prenosi Atma.