Hrana je važan deo indijske kulture, a karakteristična je po velikoj upotrebi raznovrsnih začina i začinskog bilja.
Veći deo indijske kuhinje mogao bi se okarakterisati kao vegetarijanski.
Neki osnovni sastojci zajednički su svima – pirinač, brašno od integralne pšenice, razne mahunarke koje se spremaju kao kaša, kao i cela zbirka začina.
Navodimo nekoliko interesantnih jela koja su odlična zamena za mesnate specijalitete:
1) Gardenburger kobasica – glavni sastojci su sojini proteini, ulje kanole, povrće i so. Nije istog ukusa kao regularna kobasica, ali je veoma dobrog ukusa za kobasicu bez mesa.
Jedno parče od 43 grama sadrži: 45 kalorija, 5 g proteina, 3 g ugljenih hidrata, 2,5 g masti, 0 g zasićenih masti i 0 mg holesterola, 2 g vlakana i 270 mg natrijuma.
2) Pica-sendvič sa sirom (sadrži mlečne proizvode) – prvih pet sastojaka su organska pšenica i pšenično brašno, poluobran mocarela sir, organski pire od paradajza, filtrirana voda i organsko maslinovo ulje.
Jedan ovakav sendvič sadrži: 310 kalorija, 14 g proteina, 42 g ugljenih hidrata, 10 g masti, 3,5 g zasićenih masti, 15 g holesterola, 4 g vlakana i 450 mg natrijuma.
3) Hamburger od povrća – u glavne sastojke spadaju voda, organsko sojino brašno, organske tikvice, organske papričice i organska pšenica.
Jedan hamburger sadrži: 130 kalorija, 15 g proteina, 3 g masti, 0 g zasićenih masti, 0 g holesterola, 9 g ugljenih hidrata, 4 g vlakana, 400 mg natrijuma i 10% ukupne neophodne dnevne količine kalcijuma.
4) Pileći kroketi – sačinjeni su od vode, koncentrata sojinog proteina, prerađenih pšeničnih proteina i ekstrakta kvasca. S obzirom na to da nisu baš najbogatijeg i najpunijeg ukusa, najbolje ih je jesti sa nekim umakom.
Četiri kroketa sadrže u sebi: 180 kalorija, 14 g proteina, 17 g ugljenih hidrata, 7 g masti, 5 g zasićenih masti, 0 mg holesterola, 3 g vlakana i 500 mg natrijuma. Količina kalorija iz masti iznosi 35%.