Matar paneer, indijski aromatični grašak sa sirom (foto)

Foto: YouTube/CookingShooking (Printscreen)

Ovo kremasto, začinjeno i jednostavno preukusno indijsko jelo savršena je kombinacija mekanog graška i hrskavog sira (paneer) uz začinima bogat nadev.

Ako ste u žurbi, znajte da vam za ovo jelo neće biti potrebno duže od 30-35 minuta!

Recept još bolje ide uz kuvani pirinač ili hleb naan. Izbor je na vama.

Sastojci:

250 gr paneer sira

2 veća iseckana crna luka

1 kašičica paste od đumbira

1 kašičica kumina u prahu

1 kašičica korijandera u prahu

1/2 kašičice kurkume

prstohvat asafoetide

1 šolja vode

1 konzerva graška

so po ukusu

1 šolja paradajz pirea

1 kašičica paste od belog luka

prstohvat “mace“ začina (ljuska muškatnog oraščića)

1 kašičica čilija u prahu

1/2 kašičice kima

2 kašičice ulja

1 kašičica garam masala u prahu

kašika kisele pavlake

Za dekoraciju

šaka seckanih listova korijandera

Priprema:

Najpre zagrejte ulje u tiganju. Kada se dovoljno zagreje, dodajte asafoetidu, kim u zrnu, prah mace, seckani luk i pržite dok luk ne dobije zlatkastu nijansu, pa dodajte pastu od đumbira i belog luka i pržite još 2-3 minuta. Zatim dodajte pire od paradajza.

Lepo umešajte i dodajte kašičicu garam masale i so. Promešajte i pržite par minuta, dok ulje ne počne da se odvaja sa ivica. Zatim dodajte kuvani grašak iz konzerve i paneer, koji ste prethodno propržili na ulju. Polako ih dodajte u jelo, pa sipajte vodu. Začinite po ukusu solju. Ako želite da jelo bude aromatičnije, garam masalu dodajte na kraju. Poklopite i ostavite da se krčka.

Kada jelo proključa, dodajte pavlaku i lepo umešajte.

Dekorišite korijanderom poslužite uz kuvani pirinač ili hleb.

Prijatno!

Prethodni tekstNajbrža kopnena životinja na svetu vraća se u Indiju posle 50 godina
Sledeći tekstImate li oštro oko: Pronađite drugog leoparda na ovoj fotografiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime