Smatra se da je pileću masalu prvi napravio bangladeški kuvar u Glazgovu 1960-ih. To je začinjeno jelo na bazi paradajza sa belim lukom, đumbirom i garam masalom.
Garam masala je popularna indijska mešavina začina koja obično uključuje crni i beli biber, karanfilić, cimet, muskantni oraščić, kardamom, lovor, kim i korijander. Prilično je lako pronaći ga u marketima i većini specijalizovanih prodavnica za začine.
Potrebno je:
750 gr piletine
2 crna luka
4 čena belog luka
pola šolje paradajz pirea
1 kašičica gija
5-6 zelenih ljutih paprika
kašika naseckanog đumbira
2 kašičica paste belog luka i đumbira
šaka naseckanog korijandera
kašika limunovog soka
Potrebni začini:
1 kašičica masale za meso
2 kašičice mlevene čili paprike
1 kašičica kraljevske masale
1/4 kašičice kurkume u prahu
4 karanfilića
1 štapić cimeta
2 lovorova lista
1/2 kašičice garam masale
3 zelena kardamona
1/2 kašičice bibera
so
Priprema:
Piletinu očistite i operite mlakom vodom u koju ste dodali prstohvat soli i kurkume, kako bi bili sigurni da na njoj nema bakterija. Zatim meso isperite pod mlazom vode.
U velikoj činiji dodajte pastu od đumbira i belog luka, masalu za meso, mlevenu čili papriku, garam masalu i kraljevsku masalu, sve dobro promešajte i dodajte limunov sok. Piletinu marinirajte u toj mešavini i ostavite da odstoji sat vremena.
U tiganju srednje veličine zagrejte malo ulja. Kada je ulje vrelo, dodajte cele začine (cimet, karanfilić, lovor, kardamon). Uz stalno mešanje, propržite bilje.
Dodajte naseckani luk, papričice i beli luk. Pržite dok luk ne dobije kristalnu strukturu pa dodajte naseckani đumbir.
Dodajte paradajz pire, garam masalu, biber, mlevenu papriku i so.
Masalu kuvajte dok ne dobije braon boju pa dodajte piletinu i sve zajedno pržite dok meso ne bude gotovo. Pokrijte tiganj i kuvajte na tihoj vatri.
Dodajte listove korijandera, pa ubacite i kašičicu gija pa piletinu pržite dok potpuno ne omekša.
Služite vrelo uz Naan, Roti, Paratu ili pirinač.