Korijander (dhania, lat. Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka koja raste u južnoj Evropi, severnoj Africi i jugozapadnoj Aziji, a nezaobilazan je sastojak bogate indijske kuhinje.
Upotreba
U kulinarstvu, naročito u indijskoj kuhinji, upotrebljava se seme, ali i listovi ove biljke, koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Prilično su gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak sosovima, salatama i siru.
Sveže mleveni plodovi korijandera čest su dodatak pecivu, jelima od kupusa, mahunarki i tikvi.
Zreli osušeni plodovi sjajan su začin i daju svim jelima posebnu aromu. Upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, ribljih, živinskih i sl, supa, variva, a nezaobilazan su sastojak i karija u prahu i začina za medenjake.
Zajedno s kuminom, korijander daje začinski prah dhania-jeera (dhania-đira), čestu mešavinu začina u indijskoj kuhinji.
Korijander se koristi i kao dodatak pivu, likerima, kompotima, marinadama i kolačima.
Poznat je i čaj od korijandera – on ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo.
Ulje korijandera upotrebljava se u kozmetici – u proizvodnji parfema, kao i u aromaterapiji.
Lekovita svojstva korijandera:
- poboljšava apetit
- poboljšava probavu
- pospešuje izmokravanje
- ublažava grčeve
- smiruje želudac
- pospešuje mršavljenje