Do pre nekoliko godina, meni vegetarijanske hrane mogao je samo da vas razočara. Jela su bila pripremana bez imalo kreativnosti, hrabrosti i mašte. Vaš izbor bio je ograničen na masnu brzu hranu, indijski kari ili „hranu za poneti“, dok ideja o zdravoj i ukusnoj vegetarijanskoj hrani nije ni postojala.
Taj običaj postepeno je počeo da se menja, delom iz zdravstvenih razloga, a najviše zbog toga što su najbolji kuvari počeli da spremaju povrće ukusnoo kao npr. jagnjetina. Ulazeći u kulinarski izazov, oni su naučili kako da koriste razno povrće, usvojili nove tehnike kuvanja i jelima dali smele ukuse. Rezultat je bio sjajan, čak magičan. Za većinu nas, to je bilo pravo otkrovenje.
Na Svetski dan vegetarijanske kuhinje, predstavljena su jela nalik na klasična jela s mesom, samo preobražena na vegetarijanski način.
Nudimo vam originalna vegetarijanska jela najboljih majstora kuhinje…
1. Vegi sik kebab
Ovo je recept kuvara Maruta Sika.
Svi koji vole da jedu kebab, znaju za klasičan sik kebab. Ova vegetarijanska verzija nije dobra kao klasična – mnogo je bolja! Pravo iz zapaljenog „tandura“ (specijalnog indijskog tiganja), ovaj ukusni obrok stiže u vaš tanjir za večeru.
2. Ćufte od sočiva
Ovo je recept kuvara Rupa Gulatija.
Volite ćufte? Volite zelene? Onda ste na pravom mestu. Crno sočivo natopite i pomešajte sa začinima. Napravite raskošne ćufte i premažite ih aromatičnim senfom.
3. Yakhni (vrsta jogurta)
Ovo je recept kuvara Aruna Šarma.
Kada budete probali ovaj jogurt na bazi kašmirskog karija, želećete još i još. Poseban kremasti jogurt s nizom blagih začina – odličan je kao prilog, ide uz sva jela.
4. Vegetarijanski paprikaš
Ovo je recept kuvara Aditija Bala i Devanšija
U ovom jelu nalaze se pomešane sve lepote kokosovog mleka i povrća.
5. Lazanje
Ovo je recept kuvara Nirua Gupta
Listovi lazanje spojeni su slojem kečapa, belog sosa i povrćem. Lazanje se lagano pospu sirom i peku sve dok ne dobiju zlatnu boju.
6. Tofu hamburger sa tahini namazom
Ovo je recept kuvara Džoei Mateja
Debela i hrskava kriška tofua stavi se između dve meke lepinje uz obilno dodavanje belog luka i tahini namaza. Zar vam sada ne zvuči ukusno?
7. Vegetarijanski birijani
Ovo je recept kuvara Nirua Gupta
Sveže arome, odlični sastojci i 40 minuta – sve što je potrebno za činiju aromatičnog indijskog birijanija.
8. Kukuruzni kebab
Ovo je recept kuvara Rajdipa Kapura
Krompir, kukuruz, sir i bum! Vi imate jelo – hrskavi kebab.
9. Soja s karijem
Ovo je recept kuvara Manju Malhija
Jelo bez mesa, sa karijem, lukom, čilijem i belim lukom. Hajde, uživajte.
10. Pečurke Četinad
Ovo je recept kuvara Aditija Bala.
Pikantne pečurke skuvati u sosu napravljenom od tamarinda (indijska urma), kokosa i čilija.