Aromatični kardamon začin još se od davnina koristi u narodnoj medicini, a naročito je zastupljen u ajurvedi, tj. indijskoj tradicionalnoj medicini.
Koristi se sirov, u obliku tinkture, kao eterično ulje ili se pravi kardamon čaj. On važi za najboljeg saveznika u lečenju probavnih tegoba, jer sprečava nadimanje, mučninu i gastritis i smanjuje upalu sluznice želuca. Takođe, ubrzava metabolizam, poboljšava varenje i ublažava grčeve i bolove u stomaku.
Često se koristi i u slučaju infekcije zuba i desni, jer je jedan od najboljih izvora jakog antiseptika, cineola. Upravo on ubija bakterije odgovorne za loš zadah. Šolja čaja od kardamona, ne samo što će osvežiti dah, već će i smanjiti rizik od nastanka bolesti desni.
Snižava krvni pritisak
Kardamon začin ima diuretička svojstva, te pomaže u pročišćavanju urinarnog trakta, bešike i bubrega. Podstiče eliminisanje soli, viska, vode i toksina iz organizma, a samim tim sprečava razne upale.
Kao diuretik i začin bogat vlaknima, kardamom značajno snižava krvni pritisak, te sprečava zgrušavanje krvi i onemogućava taloženje trombocita na zidovima arterija.
Odličan je izvor kalijuma i bakra, te se preporučuje za prevenciju bolesti krvnih sudova. Istraživanja su pokazala i da pomaže u slučaju aritmije srca, te da snižava nivo lošeg holesterola u krvi.
Prevenira kancer debelog creva
Rak debelog creva jedan je od vodećih uzroka smrti u svetu. Naučnici sa indijskog univerziteta u Kalkuti otkrili su redovnim konzumiranjem kardamona značajno se smanjuju šanse za nastanak ovog malignog oboljenja. Za to su zaslužni brojni antioksidansi koji speračavaju širenje slobodnih radikala i saniraju oštećenja ćelija koje oni uzrokuju.
Pored toga, kardamon začin usporava proces starenja organizma i ublažava depresiju, pa se njegovo ulje često koristi u aromaterapiji. Osobama koje boluju od astme, takođe se preporučuje uzimanje kardamona jer on podstiče cirkulaciju krvi u pluća i time olakšava brojne disajne tegobe.
Ajurvedski recepti koji dokazano pomažu
Za smirivanje bolova u stomaku koristite kardamon čaj, evo i na koji način:
Pomešajte četvrtinu kafene kašičice mlevenog kardamona, 1/5 male kašičice kumina (mlevenog) i pola kriške svežeg đumbirovog korena. U ovu mešavinu, po želji, možete dodati i štapić cimeta. Sve sastojke preliti punom šoljom vrele vode, pa ostaviti da odstoji desetak minuta i piti u doziranim gutljajima.
Već nakon par dana očekujte promene na bolje i vaše gastritične tegobe postaće stvar prošlosti.
Kardamon začin protiv kašlja
Pomešati 3 čajne kašičice listova crnog čaja i 3 mahune oljuštenog kardamona. U dublju posudu sipati šest šolja vode i zagrevati do ključanja, a dodati pripremljenu mešavinu, promešati i skloniti sa šporeta. Ostaviti poklopljeno da se prohladi, a zatim procediti, dodati malo mleka i meda i piti u gutljajima.
Nakon par dana kašalj će se povući i možete nastaviti sa vašim svakodnevnim aktivnostima, potpuno oporavljeni.
(zdravailepa.com)