Sastojak kurkumin ubrzava metabolizam i usporava nastajanje masnih naslaga
ZAČIN koji se često koristi u azijskoj kuhinji kurkuma ima mnogobrojne blagodetne uticaje na organizam, a pomaže i u sagorevanju masti iz jetre, što podstiče mršavljenje. Sastojak ovog začina, kurkumin, ubrzava metabolizam i usporava nastajanje masnih naslaga, a u kombinaciji sa jogurtom, koji poboljšava probavu, dajući nam osećaj sitosti, može da predstavlja ukusan obrok.
Uz to, ova kombinacija se u ajurvedskoj medicini preporučuje u slučajevima anemije, zbog svoje nutritivne vrednosti. Da biste uživali u spoju ove dve namirnice, trebalo bi da pronađete njihov odnos koji vam najviše odgovara, a uobičajeno je da se pomeša pola kašičice kurkume sa pola litre jogurta.
Ukus čini bogatijim ako dodate i nekoliko kapi limunovog soka, kašičicu meda, cimeta po želji, čia semenki, svežeg voća i sitno naseckanih orašastih plodova. Ukoliko želite da poboljšate apsorpciju kurkumina u organizmu, u smesu dodajte i malo bibera, a ako se odlučite za čia semenke, ne zaboravite da ih ostavite u jogurtu bar 15 minuta, da nabubre.
(novosti.rs)