Ne može prođe ni jedna veća indijska svetkovina, a da se na stolu ne pojave i ovi tradicionalni i super slatki indijski kolačići. Gulab na persiskom znaci “ružina vodica”, poslužuju se u sećernom sirupu kome je dodata esencija ruže.
Potrebno za Gulab jamun:
1 solja mleka u prahu
brašna stvaite na kraju toliko da bude dovoljno da se formiraju kuglice
4 kašike sitnog griza
2 kašike sećera u prahu
2 kašike omekšalog putera
1 kašika soka od limuna
2 jaja
Preliv:
2 šolje sećera
2 šolje vode
Mera šolje od 200 ml.
– Prvo stavite preliv da se kuva. Pojačajte temperaturu na najjače, kad prokuva smanjite i kuvajte od 8 do 10 minuta.
– U posudu stavite sve navedene sastojke i izmešajte ih rukom. Prekrite i pustite da smesa odstoji pet minuta. Oblikujte loptice ne veće od oraha.
– U šerpu stavite ulje, smanjite ringlu na nižu temperaturu. Čim se zagreje ubacite loptice u ulje i przite ih dok ne dobiju malo jaču boju.
– Gotove kuglice stavjajte u topli preliv i poklopite da brze upiju. Prelivu mozete dodat 1 kašiku ružine vodice i jednu kašiku soka od limuna.
Autor: O.J
Izvor: svetplus.com