Indijski kim (Cuminum cyminum, rimski kumin, djira) nezaobilazan je začin u indijskoj kuhinji. Dodaje se u sve – od peciva i salata do variva od povrća, pirinča, mahunarki, sira i raznih priloga.
Uz korijander, postaje moćan začin za neutralisanje ljutine omiljenih indijskih začina: ljutog karija, čilija, bibera i sl. Zahvaljujući kuminu i korijanderu, Indijci i mogu da jedu i svare veoma ljutu hranu, koja je sama po sebi lekovita.
Indijski kim ima, kao i ostali indijski začini, i lekovita svojstva:
- poboljšava varenje
- smanjuje gasove i nadutost
- neutrališe višak želudačne kiseline
- normalizuje probavu
- eliminiše grčeve u stomaku
- normalizuje peristaltiku creva
- čisti mokraćne kanale
Indijski kim nezaobiazan je i u čuvenim indijskim mešavinama začina (garam masala, achiote, adobos, sofrito, bahaarat…).
Indijski kim u kuhinji:
- uz kuvano povrće, pirinač
- uz mahunarke (pasulj…)
- uz salate
- koristi se za testa i peciva
Indijski kim u ajurvedi
Indijski kim deo je i ajurvedskih preparata za čišćenje organizma od toksina i revitalizaciju.