Pirinač sa kombinacijom začina i oraha koji će biti odličan prilog za bilo koje meso, a može da bude i lagani ručak.
Sastojci:
– jasmin ili basmati pirinač (dve manje šolje)
– 1 sitno seckani crni luk
– 5 zelenih kardamoma (celih)
– 5 zrna crnog bibera
– 5 karanfilića
– 1 list lorbera
– malo šafrana
– pileći bujon (oko 1l)
– malo soli
– pola šake suvog grožđa
– ghee ili maslinovo ulje
(za posipanje)
– 1 šaka lešnika, badema, pistaća (pomešano)
– malo seckanog svežeg korijandera
Pirinač oprati u 2-3 vode i potopiti ga 15-ak minuta. Na ulju ili prečišćenom puteru (ghee) propržiti sitno seckanu glavicu crnog luka. Zatim, ubaciti sve začine (osim šafrana) i kratko ih propržiti, dok ne krenu da puštaju svoje arome. Ubaciti i opran i oceđen pirinač i propržiti sve zajedno par minuta.
U šerpu sipati bujon i zagrejati ga skoro do ključanja, zatim dodati šafran. Ovim bujonom preliti pirinač i začine i kuvati na najjačoj vatri 5 minuta. Zatim, smanjiti vatru i kuvati još 6-7 minuta.
Skinuti sa vatre, dodati šačicu suvog grožđa, preko staviti alu foliju i dobro poklopiti da se upari. Kada odstoji 15-ak minuta servirati u tanjir ili staviti u činiju i preko krupno naseckati bademe, pistaće, lešnike i malo svežeg korijandera.
(Mr.Kitchen)