Para(n)tha ili parotha vrsta je indijske pogačice obično punjene povrćem (retko mesom) i pržene na teflonu lagano premazanim uljem. Jede se kao glavno jelo uz jogurt ili kiselo mleko.
Parantha je poput Indije – puna šarenila, mogućnosti i varijacija na temu, a ipak izvorna: ako ne volite indijske začine, možete dodati bilo koje vama omiljene – recept će i dalje biti indijski.
Sastojci
Testo
1 šoljica pšenicnog brašna
nekoliko kašičica (otprilike) jogurta (vode)
1/2 kašičice soli
2-3 kašičice masla (ulja)
Nadev
2-3 srednja krompira
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice garam masale
1/2 kašičice kumina (zrna)
1/4 kašičice kurkume
1/4 kašičice čilija (sušenoga, u komadićima)
korijander/peršun/kopar (po želji)
Priprema
1.Najpre lagano i polako utrljati maslo (ili ulje) u brašno (u koje smo dodali mrvicu soli).
2.Pomalo dodavati jogurt (ili samo vodu ili pola-pola) dok se ne dobije mekano, elastično testo (mesiti oko 5 minuta).
3.Dobijeno testo podeliti u osam kuglica (veličine otprilike ping-pong loptice) i ostaviti ih u malo pouljenoj posudi pokrivene najmanje pola sata (može i par sati).
4.U međuvremenu skuvati krompir i zgnječiti ga da se dobije masa za fini pire. U krompir dodati začine po želji. Mogu se dodati origano ili bosiljak ili ruzmarin (u receptu navodim samo sastojke za izvornu indijsku varijantu).
5.Od krompira takođe napraviti osam loptica iste veličine kao testo.
6.Uzeti jednu kuglicu testa i na pobrašnjenoj ju posudi oklagijom razvući u oblik diska, a na nju staviti kuglicu krompira. Umotati krompir u testo i pričvrstiti krajeve zajedno, ponovno pogačicu malo spljoštiti u disk i razvaljati oklagijom na takvu debljinu da se kroz nju vide začini.
7.Četkicom lagano premazati ulje preko dna teflona, dobro zagrejati i staviti da se peče. Vrlo brzo će se na površini pojaviti smeđe tačkice, a često se parantha pretvori u balon (“puff”) koji kasnije spadne.
8.Kada je jedna strana gotova, malo ju nauljiti četkicom i okrenuti. Isto učiniti s drugom stranom.
9.Gotova je za otprilike 1-2 minuta – što se vidi po lepoj rumenoj boji.
(coolinarika.com)