Intenzivan, gusti umak od karija morate probati.
Može se čuvati u frižideru do nedelju dana ili nekoliko meseci u zamrzivaču, a nakon što ste napravili kari bazu, možete je razrediti bujonom ili vodom i dodati naseckanim ostacima od večere od pečenja.
Sastojci za umak od karija:
- 2 kašike ulja
- 1 srednja glavica luka
- 2 srednja čena belog luka, sitno naseckana
- 10 g đumbira, oljušten i sitno naseckan
- 1,5 kašičice mlevenog kima
- 1 kašičica mlevene kurkume
- 1 kašičice paprike
- pola kašičice mlevenog korijandera
- pola kašičice karija u prahu
- Prstohvat mlevene crvene paprike
- 1 kašika paste od rajčice
- 1 kašika brašna
- 1,5 šoljica vode
- 1 kašičica limunovog soka
- so i sveže mleveni crni biber, po ukusu
Priprema umaka od currya
Zagrejte biljno ulje u srednjem nelepljivom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne zasvetluca. Dodajte luk, beli luk i đumbir. Kuvajte, neprestano mešajući varjačom, dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte kumin, kurkumu, papriku, korijander, kari u prahu i tucanu crvenu papriku. Nastavite kuvanje dok začini ne počnu da mirišu prženo, oko 6 minuta.
Smanjite vatru na srednju i dodajte pastu od paradajza. Nastavite da kuvate, mešajući, dok se pasta od paradajza ne ujednači, oko 3 minuta. Dodajte brašno i mešajte dok se dobro ne sjedini. U tiganj ulijte vodu i limunov sok i mešajte dok smesa ne počne da se zgušnjava. Pustite da se umak od karija kuva dok se smesa ne smanji na oko 1,5 šoljice.
Procedite umak od karija ili ostavite neproceđen. Umak začinite solju i biberom po ukusu, a zatim upotrebite.