Pred nama je vreme slavlja i mnoge raduju upravo đakonije koje će se naći na prazničnoj trpezi.
Pohela Boišak ili Bengalska Nova godina, proslavlja se 15. aprila i predstavlja prvi dan prvog meseca (Boišak) bengalskog lunarnog kalendara. Proslava Bengalske Nove godine obeležava se paralelno sa festivalima poput Baisakija, Bihua i Višu, koji takođe slave početak nove godine i nadu za dobru sezonu žetve. Tog dana trgovci i prodavci otvaraju nove haal khaata, knjige o poslovanju svojih radnji.
Tradicionalna vatra, živahne boje, plesni nastupi, uživanje u specijalitetima i druženje sa prijateljima i rodbinom, čine Boišak pravim karnevalom za sve stanovnike Bengala.
A nijedna bengalska proslava nije kompletna bez tradicionalnih poslastica. Od hrskavih jilpisa do roshogollasa koji se tope u ustima, tokom slavlja Nove godine na trpezi se mogu pronaći đakonije za svakog ljubitelja slatkiša.
Ovo je 5 tradicionalnih poslastica bez kojih se ne može zamisliti nijedna proslava Boišaka.
1. Sandesh
Da se kojim slučajem snima dokumentarac posvećen dezertima iz bengalske kuhinje, sandesh bi, uz roshogollu, bio zvezda. Napravljen od zaslađenog sitnog sira i obogaćen ukusom šafrana i kardemona, sandesh je slatko obeležje skoro svakog bengalskog festivala i proslave već vekovima.
2. Roshogolla
Toliko je mekan i ukusan da ćete u cugu pojesti dva ili tri, a da nećete ni primetiti. Bogatstvo slatkog sirupa čini roshogollas savršeim zalogajem uz koji treba započeti novu godinu.
3. Mishti Doi
Napravljen od gustog mleka i šećera, mishti doi je hladna poslastica kojoj malo ko može odoleti. Svakog aprila ljubitelji ovog dezerta kreću u potragu za njim, i uživaju u njegovom jedistvenom ukusu.
4. Rasmalai
https://www.instagram.com/p/BhhQ3S8glAh/?tagged=rasmalai
Jednom kada ga probate, nećete moći da se zaustavite na samo jednom zalogaju ovog božanskog dezerta. Slatkiš napravljen od chenne, odnosno sira, uz dodatak kardamona, vredan je dodatnih treninga sutradan u teretani.
5. Cham Cham
Uvaljan u delikatni kokos i punjen rikotom i sušenim voćem, ovaj zdrav bengalski specijalitet je omiljena poslastica tokom praznika. Najčešće se služi ohlađen i njegov savršen ukus probudiće sva vaša čula.