Ukusno slatkasto zrno anisa (vilayati, saunf) meša se obično s ostalim začinima i služi u Indiji kao mukhavasa (osvježavajuća mešavina koja se zvaće nakon jela radi poboljšanja probave).
Seme anisa ima izuzetna lekovita svojstva:
- deluje protiv nadimanja
- umiruje grčeve
- jača želudac
- pospešuje varenje
- pospešuje probavu
- pospešuje čišćenje štetnih sokova iz organizma
- čisti krv
- jača nervni sistem
- čisti i pluća
- čisti bubrege
- jača probavne organe
- stabilizuje neuredan menstrualni ciklus
- otklanja nesanicu
- smanjuje apetit
Upotreba anisa
Anis (Pimpinella anisum) koristi se u proizvodnji kolača i slatkiša, kozmetičkih proizvoda i u proizvodnji likera. Upotrebljava se i u proizvodnji alkoholnih pića (mastika).
Pravi anis danas se upotrebljava tek u neznatnim količinama jer ga je potisnuo zvezdoliki ili zvezdasti anis, koji ima miris i ukus anisa, ali botanički nije ni u kakvoj vezi sa njim.
Zvezdasti anis: aroma mu je slatkasta i blago gorka.
Stavlja se u čaj, kuvano vino, slatkiše, mus od šljiva, keks.
Naročito dobro ide uz indijske specijalitete sa svinjskim, pačjim i guščjim mesom.
Čaj od anisa priprema se za najrazličitije zdravstvene tegobe.
Anis je nezaobilazan ne samo u kulinarstvu već i u kozmetici, gde se upotrebljava veoma kvalitetno anisovo ulje i ostali lekoviti preparati.