Leti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.
Tokom leta dominira pitta doša. Reč pitta dolazi iz sanskritske reči tap što znači stvaranje toplote. Pittu karakteriše toplota, energija, svetlo i promena.
Zanimljivo je da bez obzira na to da se pitta povezuje sa snažnom probavom, letnja vrućina zapravo suzbija agni, našu probavnu vatru.
Ajurvedski lekari upoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna. Iz tog razloga leti je najbolje jesti lagano.
Koja ja hrana najbolja za vruće letnje dane
Leti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tečnu hranu kako biste smirili pittu, poput mlečnih napitaka, pirinča, voća i tofua. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za leto koji pomaže jetri i hladi organizam. Budite umereni s alkoholom leti. Alkohol u letnjim vrućinama može snažno pojačati pittu.
Na isti način može delovati previše začinjena, ljuta, vruća, pobiberena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.
Makrobiotika takođe govori da u ovo godišnje doba treba jesti laganiju hranu. Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni bujon.
Namirnice kojima treba davati prednost
- slatko voće – jabuke, kajsije, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
- slatko i gorko povrće – tikvice, špargle, paprike, sveži kukuruz, krastavci, karfiol
- klice
- žitarice – ječam, beli i basmati pirinač, proizvodi od integralne pšenice
- mahunarke (sočivo, leblebija) – trebae ih povremeno jesti leti zbog njihove vlažne prirode
- proizvodi od soje – tofu, sojino mleko
- semenke bundeve, suncokreta
- domaći mlečni proizvodi – sveži sir, kravlje mleko, kozje mleko
- začini – sveži bosiljak, korijander, kumin, mirođija, komorač, nana, šafran, kurkuma
- ulja (umereno) – maslinovo, suncokretovo
- piće – voda, sveži voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
- ohlađeni mlečni napici i proceđeni temeljac od povrća
- biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice
Namirnice koje je najbolje izbegavati jer imaju zagrevajuća svojstva
- kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
- povrće – cveklu, šargarepu, patlidžan, beli luk, masline, kelerabu, sirovi luk, ljute papričice
- žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, ovas
- bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
- semenke susama
- bosiljak, lovor, karanfilić, đumbir, majoran, origano, crvenu papriku, ruzmarin, žalfiju
- tvrdi sir, feta sir, kiselu pavlaku, jogurt (možete ga piti samo razređenog vodom 1:1)
- alkoholna pića, gazirana pića, kafu, čaj, kisele voćne sokove
- biljne čajeve od žalfije, đumbira i cimeta
Kako može izgledati vaš dnevni meni leti
odmah posle buđenja: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlekom
doručak: voćna salata
ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i mešana salata od povrća
užina: biljni čaj
večera: kuvana leblebija, kuvani pirinač i povrće na pari
desert: puding od vanile ili pšenični griz kuvan s voćem (ohlađen)
piće: prirodni voćni sok razređen jednakom količinom vode
Kada sredinom i krajem leta počnu pljuskovi i poveća se vlažnost u vazduhu, to je vreme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima. Kako smiriti sve tri doše u isto vreme? Svojoj ishrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i pirinča, te izdašne supe od povrća. Kao zaslađivač umesto šećera, tamo gde je to moguće, koristite med. Stoga, pripremite se za “letnju” hranu – napunite tanjire svežim sezonskim voćem i povrćem i pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti!