Ajurvedska preporuka za letnju ishranu

Foto: unsplash.com/hana_loe

Leti se sunce punom snagom obrušava na zemlju, isparava nakupljenu vlagu i stvara obilje vrućine i suhoće.

Tokom leta dominira pitta doša. Reč pitta dolazi iz sanskritske reči tap što znači stvaranje toplote. Pittu karakteriše toplota, energija, svetlo i promena.

Zanimljivo je da bez obzira na to da se pitta povezuje sa snažnom probavom, letnja vrućina zapravo suzbija agni, našu probavnu vatru.

Ajurvedski lekari upoređuju to s vrućom vodom koja gasi vatru isto kao i hladna. Iz tog razloga leti je najbolje jesti lagano.

Koja ja hrana najbolja za vruće letnje dane

Leti birajte slatku, vlažnu, hladnu i tečnu hranu kako biste smirili pittu, poput mlečnih napitaka, pirinča, voća i tofua. Sok od aloe vere je odličan biljni tonik za leto koji pomaže jetri i hladi organizam. Budite umereni s alkoholom leti. Alkohol u letnjim vrućinama može snažno pojačati pittu.

Na isti način može delovati previše začinjena, ljuta, vruća, pobiberena, kisela, masna i slana hrana. I ona će jako uznemiriti vašu pitta došu.

Makrobiotika takođe govori da u ovo godišnje doba treba jesti laganiju hranu. Preporučuje da jedemo sezonsko voće i povrće koje raste u našim krajevima i pijemo vodu i ohlađeni povrtni bujon.

Namirnice kojima treba davati prednost

  • slatko voće – jabuke,  kajsije, smokve, trešnje, grožđe, lubenice, dinje, šljive
  • slatko i gorko povrće – tikvice, špargle, paprike, sveži kukuruz, krastavci, karfiol
  • klice
  • žitarice – ječam, beli i basmati pirinač, proizvodi od integralne pšenice
  • mahunarke (sočivo, leblebija) –  trebae ih povremeno jesti leti zbog njihove vlažne prirode
  • proizvodi od soje – tofu, sojino mleko
  • semenke bundeve, suncokreta
  • domaći mlečni proizvodi – sveži sir, kravlje mleko, kozje mleko
  • začini – sveži bosiljak, korijander, kumin, mirođija, komorač, nana, šafran, kurkuma
  • ulja (umereno) – maslinovo, suncokretovo
  • piće – voda, sveži voćni sokovi od slatkog voća, sokovi od povrća (slatkog i gorkog)
  • ohlađeni mlečni napici i proceđeni temeljac od povrća
  • biljni ohlađeni čajevi – od kamilice, komorača, hibiskusa, koprive, metvice

Namirnice koje je najbolje izbegavati jer imaju zagrevajuća svojstva

  • kiselo voće – kisele jabuke, nedozrelo (kiselo) voće, ribizli, višnje, zeleno grožđe, limun
  • povrće – cveklu, šargarepu, patlidžan, beli luk, masline, kelerabu, sirovi luk, ljute papričice
  • žitarice – kukuruz, heljdu, raž, proso, ovas
  • bademe, brazilske oraščiće, indijske oraščiće, orah, kikiriki
  • semenke susama
  • bosiljak, lovor, karanfilić, đumbir, majoran, origano, crvenu papriku, ruzmarin, žalfiju
  • tvrdi sir, feta sir, kiselu pavlaku, jogurt (možete ga piti samo razređenog vodom 1:1)
  • alkoholna pića, gazirana pića, kafu, čaj, kisele voćne sokove
  • biljne čajeve od žalfije, đumbira i cimeta

Kako može izgledati vaš dnevni meni leti

odmah posle buđenja: žitne pahuljice sa sojinim ili domaćim kravljim mlekom
doručak: voćna salata
ručak: pšenični krekeri, namaz od povrća i mešana salata od povrća
užina: biljni čaj
večera: kuvana leblebija, kuvani pirinač i povrće na pari
desert: puding od vanile ili pšenični griz kuvan s voćem (ohlađen)
piće: prirodni voćni sok razređen jednakom količinom vode

Kada sredinom i krajem leta počnu pljuskovi i poveća se vlažnost u vazduhu, to je vreme kada se mogu poremetiti i vata i kapha doše. To će od nas tražiti da se pozabavimo i njima. Kako smiriti sve tri doše u isto vreme? Svojoj ishrani dodajte ječam, proizvode od integralne pšenice i pirinča, te izdašne supe od povrća. Kao zaslađivač umesto šećera, tamo gde je to moguće, koristite med. Stoga, pripremite se za “letnju” hranu – napunite tanjire svežim sezonskim voćem i povrćem i pobrinite se da unosite dovoljno tečnosti!

Prethodni tekstTajna lepote i zdravlja žena iz Indije: 5 stvari bez kojih ne mogu
Sledeći tekstJutarnji eliksir: Jedan od najboljih recepata za vaše zdravlje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime