Začini su veoma važan deo indijske hrane. Njihovo dodavanje u hranu daje poseban ukus tom jelu.
Pravi ukus naše hrane potiče od začina prisutnih u njoj. Koriste se ne samo da poboljšaju ukus i aromu jela, već nude i nekoliko zdravstvenih prednosti. Evo liste nekih uobičajenih začina koje treba svakodnevno koristiti.
Seme piskavice
Seme piskavice često dodajemo u mnoga jela, ukus joj je blago gorak, što smanjuje slatkoću jela i daje jelu orašasti ukus. Pored ukusa, blagotvorno je i za zdravlje. Ove semenke takođe pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Poboljšavaju funkciju insulina, zbog čega se kontroliše količina šećera u telu.
Seme komorača
Često jedemo komorač kao osveživač daha. Mešanjem u hranu daje odličnu aromu hrani. To čini ukus hrane još boljim. Osim toga, jedenje takođe poboljšava varenje. Zbog toga može biti veoma korisno da bude deo vaše ostave sa začinima.
Kumin
Kumin je najčešći sastojak indijske kuhinje. Prvi korak u pravljenju mnogih jela je mlevenje semenki kima. Njihovim pečenjem nastaje njegov prah koji se može koristiti u hrani na mnogo načina. Može se kuvati u vodi i piti, što je blagotvorno za mršavljenje i varenje.
Crni biber
Crni biber daje pikantan ukus hrani, što je čini prilično ukusnom. Možete ga zgnječiti ili koristiti njegov prah. Konzumacija takođe pomaže u oslobađanju od problema kao što su prehlada i kašalj.
Slačica
Semenke slačice najčešće koristimo kao začin za mnoga jela, jer daju bolju aromu i daju jedinstven ukus jelu. Takođe se mešaju u hranu kao prah. Postoji mnogo vrsta semenki gorušice. Obično se koristi crna i žuta slačica.