Prema ajurvedi, najstarijem sistemu prirodne medicine na svetu, ishrana najviše utiče na naše duševno i telesno blagostanje. A šta kažu zakonitosti ajurvede.
Idite ranije u krevet, a ustajte ranije. Pre doručka popijte malo tople vode, to potpomaže varenje. Tuširajte se naizmenično toplom i hladnom vodom. Jedite sveže obroke, sa što više sveže, prirodne hrane, a što manje „hemije“. Krećite se što više. Valjalo bi da se jednom dnevno dobro preznojite.
Svaki dan završite u miru, u prijatnom društvu i opuštenoj atmosferi. I pažljivo pripremajte hranu.
Patlidžan za probavu
Malo je poznato da patlidžan potiče iz Indije i da se tamo smatra kraljem povrća. Dobar je za slezinu, kod kamena u žuči, podstiče apetit i ubrzava probavu, a u nekim kulturama koristi se i kao afrodizijak. U našim krajevima se najčešće sprema kao đuveč ili musaka.
Potrebno je
2 srednja patlidžana, 6 kašika gi putera, 1 kašičica korijandera, 1 kašičica bibera, ¼ kašičice ljute aleve paprike, 2 kašičice origana ili bosiljka, 2 lista lovora, 2 kašičice soli
Priprema
Patlidžan operite i ceo ispecite u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 200 stepeni. Izvadite ga kad postane mekan i obaren. U dovoljno širokoj posudi propržite sve začine na gi puteru, dodajte povrće i dinstajte dok ne upije začine i masnoću. Ovo jelo je veoma neobičnog izgleda i pikantnog ukusa. Servirajte ga s mladim sirom, hlebom i salatom. Ukrasite peršunom i limunom.