U ajurvedi, kurkuma je poznata kao snažan antioksidans koji se bori s kancerogenim slobodnim radikalima, a takođe je antiseptik i ima prirodni protivupalni efekat.
Kurkuma je neizbežna u indijskoj kuhinji, ali ako ne jedete indijsku hranu svaki dan, kako uvrstiti ovaj prekrasan začin u svoju ishranu? Jednostavno! Začinite svoju toplu vodu s limunom.
Za dodatnu nit vrline dodajte prstohvat cimeta koji ima protivupalna svojstva i može da stabiliše nivo šećera u krvi (što znači da ćete jesti manje i osećati se duže zadovoljnim).
Jutarnji eliksir – Topla voda s limunom i kurkumom
Sastojci:
- 1 šoljica tople (ne vruće) vode; a možete koristiti i šoljicu toplog mleka po izboru (bademovo, sojino ili kravlje)
- ¼ čajne kašičice kurkume
- sok od pola limuna
- prstohvat cimeta (proizvoljno)
- 1/8 čajna kašičica meda ili agavinog sirupa
- kašičica kokosovog ulja
Priprema:
Nakon što zagrejete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, kokosovo ulje i dobro promešajte.
Kurkuma će se smestiti na dnu šoljice, tako da i dalje nastavite da mešate vodu dok pijete, i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Dodavanje kurkuma u svoju toplu vodu je jeftino, blagog ukusa, a delotvorno deluje na svaki sistem u telu.
Dodavanje ovog moćnog začina vašoj ishrani je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje dugoročno zdravlje.