Lassi je popularni indijski napitak na bazi jogurta u koji se dodaju voće i začini, a ponekad se pravi i u slanoj varijnti. Indijci ga rado koriste kao osveženje u toplim danima, ali i zdravu poslasticu, dok u u ajurvedskoj medicini zauzima posebno mesto – koristi se kao prirodni lek za podsticanje probave.
Lassi može da se pripremi na najrazličitije načine, a u Indiji ga najčešće prave sa mangom, ružinom vodicom ili limunom, dok ga tamošnji bogataši piju sa dodatnim šafranom. U nekim oblastima dodaje se i puter, kada lassi dobija teksturu nalik na milkšejk.
Ono što je važno jeste da je osnova jogurt, ili dahi, kako ga Indijci nazivaju.
Potrebni sastojci za četiri napitka:
- 4 zelene jabuke (oljuštene i iseckane)
- 650 grama grčkog jogurta
- 2 do 3 kašike meda (može da posluži i šećer)
- 2 kašike soka od jabuke
- listići nane
(zena.blic.rs)