Prema ajurvedskoj medicini, svaki receptor na jeziku ima svoju vrlo važnu funkciju.
Terapija ukusom je ajurvedski način lečenja i ima pozitivan efekat na zdravlje sličan akupunkturi. Ipak, ovde nema potrebe za iglicama, već samo treba da znate koji tip ukusa pozitivno utiče na određena stanja i tako može da vam pomogne da se oslobodite tegoba-
Svi znamo da važni nutrijenti i elementi ulaze u telo kroz hranu, a u zavisnosti od njihove strukture, namirnice mogu da nam učine velike usluge. Naš jezik je neverovatno osetljiv. Podeljen je na brojne receptore i biološki aktivna mesta koja su povezana sa unutrašnjim organima, piše Aura
Ajurvedska medicina smatra da sladak ukus blagotvorno deluje kod proširenih krvnih sudova.
Takođe, veruje se da pomaže kod visokog pritiska. Kada on naglo skoči, pristalice ajurvede uzmu kašiku meda i puste da se otopi na jeziku, ili pojedu neki slatkiš. Navodno se stanje poboljšava već za 5 do 7 minuta.